„A természet törvényeit követő és magával többet törődő, tudatos ember NEM ÖNZŐ – még akkor sem, ha a társadalmi megítélés ezt sugallja -, HANEM FELELŐSSÉGTELJES, mert tudja, hogy másokon csak akkor segíthet, ha előbb önmagát teszi rendbe.”
/Idézet dr. Csiszár Miklós – Nóra Igloi Syversen: Női igazságok című könyvéből./

Nagyon sok emberrel nyílik alkalmam beszélgetni, s ilyenkor mindig nagyon érdekel, mit gondolnak saját magukról, a pillanatnyi állapotukról, illetve, hogy éppen milyen irányba tartanak. Kérdezem őket a változtatáshoz kapcsolódó szándékaikról, jövőre vonatkozó terveikről, céljaikról és arról, hogy saját magukat hová helyezik a fontossági sorrendben. A válaszaikból legtöbb esetben az körvonalazódik, hogy változásra van szükségük, de erre önállóan nem látnak esélyt: segítséget igényelnek.

Megfigyeltem egy dolgot, ami jellemzően meghatározza a beszélgetéseinket követő döntésüket. Ez a dolog az, ami alapján vagy azonnal elfogadják a segítséget vagy halogatják, vagy visszautasítják.
Ez a dolog pedig a saját felelősségük.
Azok az emberek, akik változtatni akarnak, jó irányba akarják fordítani a rossz irányba tartó folyamataikat, azáltal képesek segítséget igényelni és elfogadni, ha szembenéznek a saját felelősségükkel. Ha felismerik, hogy ami az életükben történik, az legfőképpen tőlük függ, rajtuk múlik, ők vannak rá hatással.

DE MIT JELENT AZ, HOGY FELELŐSSÉG?

Ahhoz, hogy felelősséggel gondolkodjunk, cselekedjünk, beszéljünk, először is értenünk kell, mit jelent ez a kifejezés.

Manapság egyre gyakrabban, az élet egyre több területén találkozunk azzal, hogy mennyivel jobban mehetnének a dolgok, ha az emberek nagyobb felelősséget vállalnának. Másokért, a munkájukért, a környezetért és magukért is.

Úgy gondolom, ez így is van. Valóban érdemes a figyelmet ráirányítani, hogy fontos a felelősség.

Mit jelent felelősséget vállalni, felelősséggel tartozni valamiért vagy valakiért? Hogyan viselkedik, hogyan cselekszik egy felelősségteljes személy? Vagy indirekt megközelítésben milyen az, amikor valakiben nincs felelősségtudat vagy felelősség-érzés?

Sokat gondolkoztam ezen az utóbbi időben: hogyan lehetne ezt a „felelősség-dolgot” úgy megfogalmazni, definiálni, hogy a jelentése tényleg egyszerűen, tisztán közérthető legyen. Hiszen nagyon fontos és ahhoz, hogy foglalkozzunk vele, értenünk kell.

Arra jutottam, hogy aki felelősen gondolkodik, felelősséggel beszél és cselekszik, az először is tudatában van annak és számol azzal, hogy a CSELEKEDETEINEK, VAGY AZOK HIÁNYÁNAK KÖVETKEZMÉNYEI VANNAK!

Azután tisztában van azzal, hogy MIK EZEK a következmények.

És nem utolsó sorban a következmények figyelembe vételével olyan dolgokat tesz, más dolgokat pedig nem tesz, amik a környezetére és saját magára építőleg, pozitívan hatnak.

Aki felelősséggel cselekszik, úgy hoz döntéseket (mit tesz vagy mit nem, mit mond vagy mit nem), hogy figyelembe veszi ezeket a következményeket és fel is vállalja azokat.

Érdekes dolog, hogy az emberek többsége előbb vállal felelősséget másokért, mint saját magáért. Előbbre sorolják, hogy másokért tegyenek, amivel egy bizonyos pontig nincs is gond.

Előbb-utóbb azonban rá kell döbbennünk, szembe kell néznünk azzal, hogy magunkért, a saját állapotunkért is felelősek vagyunk. A fizikai állapotunk sem „csak úgy”, magától alakul. A saját életmódunk, cselekedeteink vagy mulasztásaink azok, amik befolyásolják, alakítják.

stop-shield-traffic-sign-road-sign-39080Ezt érted, csak azt nem tudod, hogyan tudnál magadért nagyobb felelősséget vállalni? Mit tehetnél mondjuk az életmódodban, amivel a közérzetedben jelentős pozitív változást, minőségi javulást érhetnél el?
Hogyan teremthetnél tudatos szokásokkal magadnak olyan időskort, amikor nem egy leépült és kiszolgáltatott állapotban kell múlatnod az időt, hanem az életkorodnak megfelelő legjobb formában és állapotban tudod élvezni az életet a szeretteid körében?

 

Gondold át, mennyit tehetnél magadért, ha megtanulnál helyesen, a szó valódi értelmében táplálkozni!
A Táplálko-ZÓNÁ-ban minden segítséget megkaphatsz ahhoz, hogy az állapotodért, közérzetedért fizikai megközelítésből is felelősséget vállalj!

Recent Posts