Egy felmérés tanulságai, konzultánsi szemmel

Táplálkozás és Életmód Konzultánsi munkám kapcsán az esetek döntő többségében azzal fordulnak hozzám segítségért az emberek, hogy fogyni szeretnének. Amikor nem elégedettek sem azzal, ahogyan érzik magukat, sem azzal, amit a mérleg mutat.

Közel egy éve készítettem egy felmérést fogyni vágyó emberek körében, mert ennek révén szerettem volna még jobban megérteni az érzéseiket, nehézségeiket, szempontjaikat, hogy még hatékonyabb segítség lehessek számukra a céljaik elérésében.

Az összegzést azért csak most állítottam össze, mert azóta is folyamatosan figyeltem ezt a témát az embereknél. Sok olyen személlyel volt alkalmam beszélgetni, akik fogyni akartak, erre keresték a megoldást, s ezek mind jobban érlelték bennem a tanulságokat.

Ezeket osztom most meg ebben a cikkben Veled is, fogadd szeretettel!

A felmérés adatai, eredményei

graph

1. A felmérésben résztvevők aránya, életkor szerint

A felmérésben 50 fő vett részt, mindannyian hölgyek. A résztvevők életkori csoportosítását az első grafikon szemlélteti.

Arról, hogy a hölgyeknek plusz kilók tekintetében mi a véleményük saját magukról, a második kördiagram árulkodik.

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek több, mint fele gondolta úgy, hogy a túlsúlyos állapot alkati adottságokra vezethető vissza.

image

2. A túlsúly mértéke, egyéni megítélés szerint

A hölgyek 60%-ban vélekekedtek úgy, hogy a túlsúly hatással van az egészségi állapotukra, jelenleg is. Aki ezt még nem tapasztalja, tisztában van a kockázatával.

Egy kivétellel mindenki egyetértett abban, hogy a fizikai állapota összefüggésben áll az önbizalom mértékével és általában a lehetőségeivel.

Arra a kérdésre, hogy miben jelent problémát számukra a túlsúly, az alábbi területeket fogalmazták meg jellemzően:

 • öltözködési nehézségek, ruhavásárlási problémák
 • önértékelési problémák, önbizalom-hiány
 • kinézettel, megjelenéssel kapcsolatos elégedetlenség
 • fáradékonyság
 • alacsony teherbírási szint, gyenge állóképesség
 • mozgási nehézségek, korlátozottság a sportban
 • fizikai fájdalmak, közérzeti problémák
 • mások véleménye, elutasítottság
 • párkapcsolati nehézségek, nemi élet.

3, Problémák, a túlsúly következtében

Hogy melyik terület mennyire jellemző általában, a grafikonon arányaiban is látható.

Különböző kúrákkal, fogyási, illetve életmódváltásra irányuló módszerekkel kivétel nélkül mindannyian próbálkoztak. A kívánt eredményt tartósan mindössze egy-ötödük érte el. Akik tartósan nem, vagy egyáltalán nem értek el eredményt, közel 60%-ban gondolják úgy, hogy hiányzott a konzultánsi segítség.

A megkérdezett hölgyek kétharmada vélekedik úgy, hogy nagyon nehéz változtatni az életmóddal kapcsolatos szokásokon. A többiek szerint megvalósítható, csak elhatározás kérdése.
75%-uk szerint egy reális cél elég erőt adhat az elinduláshoz.

Hogy mi a megoldás, mi az a módszer, amivel ténylegesen javítani tudnának a fizikai állapotukon, azt 100%-ban igyekeznek megtalálni. Mindannyian természetes módszerben gondolkodnak.

Tanulságok

A válaszok nagyon sok tanulsággal szolgáltak számomra. Emellett az is tovább árnyalta a konklúziót, hogy sok olyan emberrel nyílt alkalmam beszélgetni, akik a Testszerviz Program iránt érdeklődtek, illetve akik aztán ügyfeleim lettek.

3 pontban foglaltam össze ezeket.

1,

A túlsúly az esetek döntő többségében zavarja az embereket és sok területen korlátokat, hátrányokat élnek meg emiatt. Ennek ellenére nem mindenki kész arra, hogy változtasson és változzon: van, aki inkább „megtanul együtt élni” ezzel az állapottal.

2,

Azok az emberek képesek elindulni, lépéseket tenni a megoldás irányába, akik:

 • felismerték, hogy a kialakult állapotuk az életmódjuk egyenes következménye,
 • megfogalmazták saját maguknak, hogy a kialakult túlsúlyos állapot, amivel együtt élnek, egyedül az ő felelősségük és nem reális másokat okolni érte,
 • megelégelték, hogy megannyi területen rontja az életminőségüket és lehetőségeiket a fizikai állapotuk,
 • akár maguktól, akár orvosok figyelmeztetése alapján tisztában vannak azokkal – a jövőüket is veszélyeztető – egészségi kockázatokkal, amiket a túlsúly jelent és ennek nem akarják kiszolgáltatni magukat,
 • akik felmérik a saját értékességüket, egészségük és jövőjük fontosságát és ezért hajlandóak a lehetőségeiket, erőforrásaikat rangsorolni.

3,

Akik elindulnak az életmódváltás útján, kivétel nélkül elérik a célaikat és sikerrel, eredményesen képesek fogyni, ha:

 • megértik, hogy a fogyás érdekében nem fogyókúrázni kell,
 • mellettük áll az első időszakban egy hozzáértő személy, konzultáns, aki komplex gyakorlati útmutatást ad személyre szabottan, illetve segít a felmerülő kérdések megválaszolásában, a tapasztalatok értelmezésében, a nehézségek áthidalásában.
 • a helyesen kialakított életmódhoz, ennek napi gyakorlatához megértés és tudás is párosul, ami garantálja az elért eredmények folyamatos, tudatos fenntartását.

Végeredményben…

… a fogyás, mint cél akkor valósítható meg sikeresen, ha a testünket elkezdjük rendeltetésszereűen használni, táplálni, s ennek következtében az képes helyreállni, jól működni és minden megnyilvánulásában az ideális állapotot tükrözni. Amikor a test elkezdi helyreállítani saját magát, ennek során fokozatosan a mérleg is egyre inkább olyan értékeket mutat, ami kívánatos, inspiráló és örömöt okozó a számunkra.

Számos esetben volt már alkalmam segíteni fogyni vágyó embereknek a céljaik elérésében, a Testszerviz életmóddal.
Elképesztő sikereket éltek meg nem csak a túlsúlytól való megszabadulásban, hanem egyéb fizikai-lelki közérzeti vonatkozásokban is, amikre eredetileg nem is gondoltak, hogy összefüggésben lehet az életmódjukkal.

Ha Te még mindig a megoldáskeresők táborában vagy, szeretném tudatni Veled, hogy van remény. Van lehetőség kitartással ugyan, de egyszerűen megtanulni a helyes életvitelt, ami hozzásegíthet az ideális fizikai állapot eléréséhez és fenntartásához, testtömeg és esztétikum tekintetében is.

Neked is szívesen segítek, szeretettel várom a jelentkezésedet!

Recent Posts