Csodaszép bodzabokor díszeleg a kertünkben: már alig vártam, hogy kinyíljanak rajra a virágok és elkészíthessem az idei év első bodzaszörpjét.

Természetesen nem mindenkinél adott egy bodzabokor a kertben, ebben az esetben jó alkalom lehet a begyűjtéshez egy kirándulás. Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy csak olyan helyen szedjünk bodzavirágot, ahol tiszta a levegő és a környezet, vagyis jó távol a városi portól és az autós forgalomtól.

Nálam alap, hogy cukrot nem használok, sem tartósító szereket, így egy valóban egészséges összetételű, ugyanakkor nagyon finom, természetes ízű szörpit sikerült készítenem. Mutatom, hogyan! 🙂

Hozzávalók:

20 db kisebb-nagyobb bodza virágzat

30 dkg eritrit vagy GAL Glicin*, esetleg szárított stevia levélkék

3 liter tisztított víz

2 db citrom

Elkészítés:

Fogtam egy fonott kosarat, kibéleltem konyharuhával és a bodzavirágokat közvetlenül a felhasználás előtt szedtem le, hogy a lehető legfrissebben dolgozhassam fel őket.

Egy fazékban felforraltam 3 liter tisztított vizet, hozzáadtam az Glicint és hagytam egészen langyosra hűlni. Ekkor az egyik citrom levét kifacsartam és a vízhez adtam. Egymás után beleraktam a kihűlt édesített vízbe a bodzavirágokat, kicsit belenyomkodtam őket, majd a másik citromot alaposan megmosva, felkarikázva a tetejére helyeztem. Egy lefelé fordított tányérral leterheltem a virágokat, hogy a víz alatt maradjanak, a fazekat lefedőztem majd az egészet félretettem és ázni hagytam 36 órán át szobahőmérsékleten.
A Glicin mellett vagy helyett adhatunk a vízhez szárított stevia (jázminpakóca) leveleket is ízlés szerint.
TIPP:
A szárított jázminpakóca levélkéket teatojásba is tölthetjük, így is tökéletesen beleázik az íze a szörpbe, a szűréskor viszont nem nehezíti meg a dolgunkat. 

Finom szűrőn leszűrtem a kész szirupot, egy részét félretettem, hogy a napokban frissen elfogyasszuk, a többit pedig kis edényekbe adagolva a fagyasztóba tettem későbbre. Nekem nem mindig sikerül jól a dunsztolás, így, hogy kizárjam a megbuggyanás kockázatát, inkább a fagyasztás mellett döntöttem. Ez ráadásul még azért is praktikus, mert amikor nyáron elővesszük és beletesszük egy kancsó vízbe, azonnal “jégkockaként” is szolgál, miközben felolvad.

DSCN9133Ennek a szörpnek az édessége természetesen más, mintha cukorral készült volna. Nagyon üdítő, természetes, finom ízharmóniát nyújt, ugyanakkor kellemesen édes is. Igazi hűsítő és nem mellesleg tele van vitaminnal, értékes tápanyagokkal.

Fogyasztáskor turbózhatjuk még jégkockával, citromfűvel, mentalevéllel, uborkával vagy más gyümölcsökkel is.
Nyáron különösen fontos a megfelelő folyadékbevitel, amihez remek választás lehet ez az ital is.

Egészségetekre!

*Ha érdekel, hogyan tudod kedvezményesen beszerezni a GAL Glicint, akkor itt megtalálod a részleteket.

Recent Posts
Túrós kókuszgolyó