Az otthoni csíráztatáshoz nem kell beruháznunk drága kellékekre, minden szükséges eszközt megtaláhatunk egy átlagosan felszerelt háztartásban, vagy ha mégsem, akkor szinte fillérekért beszerezhetjük azokat.

Mielőtt nekifutnánk, hogyan is csíráztassunk otthon, tekintsük át röviden, mik azok a csírák és miért jó nekünk, ha fogyasztjuk őket.

Csírának nevezzük, amikor a mag megfelelő körülmények hatására csírázásnak indul, s a csíraszáron megjelennek az első apró levélkék.

DSCN8895A növények ebben az állapotban tartalmazzák a legnagyobb mértékben és koncentrációban a rájuk jellemző ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat, fehérjéket, enzimeket.
Ez a tápanyagtartalom a növény növekedésével csökken, hiszen a növény sokat felhasznál ebből ahhoz, hogy kifejlődhessen.

Könnyen belátható, hogy a csírák fogyasztásával még sokoldalúbbá tehetjük az étkezéseinket és nagyobb mennyiségben juthatunk tápanyagokhoz.

Ezek az apró, élő tápanyagbombák otthon is könnyedén létrehozhatók, ha van bennünk egy kis alkotókedv és türelem, illetve napi 5-10 percnyi idő, amit rászánunk, hogy egy hét leforgása alatt saját csírát termesszünk.

Nézzük most ennek a folyamatát, lépésről-lépésre!


ELŐKÉSZÜLETEK

Amire szükségünk lesz:

– műanyag dobozkák, tetővel (200 – 300 ml-es)
konyharuha a beáztatás idejére
– a csíráztatandó mag, ami fogyasztásra alkalmas tisztaságú, vagyis nem általános vetőmag (a képek retekmag csírztatását mutatják)
tiszta víz.


A CSÍRÁZTATÁS LÉPÉSEI

DSCN88251,

A csíráztatandó magból töltsünk 1 evőkanálnyit a műanyag doboz aljára!

Engedjünk rá két-háromszoros mennyiségű tiszta vizet.

 


DSCN88282,

Hajtsuk rá az edény fedelét a dobozra úgy, hogy marandjon rés a pereménél a szellőzéshez.
Konyharuhával letakarva hagyjuk ázni annyi időre, amennyit a tasakon javasolnak. Ez általában minimum 4-6 óra, de van, hogy akár 12 is.


DSCN8826

3,

Legegyszerűbb, ha este áztatjuk be a magokat, így egész éjszaka ázhatnak a sötétben, amíg mi alszunk.
A magocskákban szunnyadó életerőt azok az enzimek keltik életre, amelyek a nedvesség hatására, sötétben aktiválódnak. Ezt segíti elő a letakart, vagy éjszakai áztatás.


DSCN88404,

Reggel a peremnél hagyott résen át óvatosan leöntjük a vizet a magokról.
A magokat átöblítjük oly módon, hogy tiszta vizet engedünk rá, majd az előbbi lépés szerint óvatosan leszűrjük.
Ezt a lépést naponta kétszer (reggel és este) kell ismételnünk, hogy megakadályozzuk a magok befülledését és ebből következő esetleges összerothadását!


DSCN88325,

Öblítés után óvatosan megrázogatjuk a dobozt, hogy az ázott magok nagyjából egyenletesen terüljenek szét az edény alján. A fedelet ráhajtjuk rést hagyva és olyan helyre tesszük, ahol világos van, de nem éri közvetlen tűző napsütés.

Minden nap gondoskodunk a napi kétszeri öblögetésről, miközben a magok szép fokozatosan életre kelnek, csírába szökkennek.

Fontos! Bizonyos fajta csíráknál előfordul, hogy a csíraszáron pihe-szerű gyökérkezdeményt növesztenek. Ez nem összetévesztendő a penésszel, bár emlékeztet rá. Ilyenkor, ha szükséges, öblítsük át többször, s ezek a kis “szőröcskék” eltűnnek.


DSCN88896,

A csíránk akkor kész, amikor megjelenik rajta a két első levélkéje (hogy ez várhatóan hány nap, azt a mag tasakján is megtaláljuk), általában 4-8 napon belül. Ekkor még egyszer átöblítjük, ráhajtjuk a doboz tetejét és hűtőbe tesszük.


A csíránk hűtőszekrényben 4-5 napig biztonságosan eltartható, miközben naponta elfogyasztjuk belőle a kívánt mennyiséget.
Miután a csírát megettük, a dobozt elmosogatva újra használhatjuk.

DSCN8891Fogyasztási javaslat:

  • salátákat kiegészítve
  • önmagában köretként
  • zöldségturmixban
  • házi tartárba keverve csírasalátaként.


Néhány fontos szabály:

  • A csírákat soha ne hőkezeljük, mivel a bennük lévő enzimek és vitaminok hőérzékenyek. Csak és kizárólag nyersen fogyasszuk őket!
  • Búzacsíra magját és más gluténtartalmú gabonacsírát lehetőleg ne fogyasszunk, mivel csíra állapotban a gluténkoncentráció különösen magas bennük, ezt pedig jobban tesszük, ha elkerüljük!

A Testszervizzel, mint életmóddal számos hasonlóan hasznos, érdekes ismeretre és gyakorlatra tehetsz szert. Ha kíváncsi vagy, mi mindent nyújthat Neked a Testszerviz személyre szabottan, jelentkezz egy ingyenes konzultációra most! Szeretettel várlak!

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket és szerinted másokat is érdekelhet, akkor megköszönöm, ha megosztod.

Recent Posts
Túrós kókuszgolyó