Sokszor azt gondolják az emberek, hogy az életmódváltással le kell mondaniuk minden hagyományos ételről, amit szeretnek. Pedig ez korántsem igaz így!

Nagyon sok olyan étel van a hagyományos magyar konyhában, amely pici változtatással elkészíthető úgy, hogy egészséges legyen, vagyis tényleges ételnek, tápláléknak nevezhessük!

Ezek közül mutatok most egyet: a rakott krumplit, kicsit hamisított változatban.

Rendkívül finom, tápláló szezonális ételünk télen!

HAMIS “RAKOTT KRUMPLI”

Hozzávalók:

2 közepes fej karalábé
5 db tojás
1 szál szárazkolbász

A tetejére:

1 db tojás
5 dkg Trappista sajt
100 g főzőtejszín

Elkészítés:

A karalábét meghámozzuk, félbevágjuk és sós vízben félpuhára főzzük, majd kivesszük a vízből, lecsorgatjuk és vékony szeletekre szeleteljük.

Az 5 db tojást megfőzzük, megpucoljuk és tojásszeletelővel felkarikázzuk. A szárazkolbászt vékony szeletekre szeleteljük.

Egy magasabb falú hőálló edényt veszünk, például jénai tálat. A rakott krumpli készítéséhez hasonlóan a tál alját kirakjuk egy réteg karalábészelettel, enyhén megsózzuk. Erre rakunk egy réteg tojáskarikát, arra pedig egy réteg kolbászkarikát. A rétegezést megismétejük aszerint, amennyi alapanyagunk van: 1 réteg karalábé, 1 réteg tojás, 1 réteg kolbász.

Ügyeljünk rá, hogy a legfelső réteg karalábé legyen!

Az 1 db tojást pici sóval felverjük, belereszeljük a sajtot, elkeverjük egymással, majd, hozzákeverjük a főzőtejszínt. Az így kapott masszát a rétegek tetejére öntjük és egyenletesen eloszlatjuk.

Előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készre sütjük. Ha szeretjük jó sajtosan, akkor kb 20 perc után kivehetjük a sütőből, megszórhatjuk a tetejét plusz reszelt sajttal, majd visszatéve addig süthetjük, amíg a sajt aranybarnára sül.

Tálaláskor adhatunk hozzá tejfölt, fokhagymás joghurtot és persze ehetünk mellé friss, vegyes salátát.

Egészségetekre!

Ha kipróbáltad, szívesen veszem, ha megírod, hogy ízlett, milyennek találtad!

Recent Posts