Mihez kezdjünk, ha uborkaszezon van? Nagyon egyszerű: például kovászoljunk uborkát! 🙂

De mi is valójában a kovászolás? Egy olyan eljárás, amely során tejsavas erjedés (fermentáció) történik, azaz a tejsavbaktériumok az uborkában lévő cukrokat tejsavvá alakítják. Ezek a tejsavak adják a jellegzetes savanyú ízt, illetve funkcionálisan nagy szerepük van a tartósításban. És nem mellesleg a szervezetünk egészségének támogatásában is!

Az erjedés vagy erjesztés, idegen szóval fermentálás vagy fermentáció olyan kémiai folyamat, amelyben valamilyen szerves anyagot egy enzim hatásának teszünk ki. (Forrás: Wikipédia.)

„A fermentáció az ételek tartósításának legrégebbi és legegészségesebb eljárása.” /Dr. Giulia Enders/

Miért előnyösek a fermentált, vagyis erjesztett, savanyított ételek az emberi táplálkozásban?

  • barátságosak, sőt támogatóak a bélbaktériumaink számára, elősegítik és fenntartani is segítik a mikrobiom egyensúlyát,
  • könnyen emészthetőek,
  • hozzájárulnak a bélbolyhok épségéhez, ezáltal az ideális tápanyaghasznosításhoz,
  • gazdag vitaminforrások, 
  • változatosságot biztosítanak a táplálkozásban, sokoldalúan alkalmazhatók az egészéges, tudatos étrendben.

A fermentált ételek jelentőségéről és szerepéről a funkcionális táplálkozában itt írtam egy részletes cikket.

Akkor hát lássunk egy közismert példát, a szokásostól kissé eltérően elkészítve:
kovászos uborka kenyér nélkül, krumplival.
Ennek az eljárásnak az is előnye, hogy az így fermentált uborkánk gluténmentes.

Kovászos uborka kenyér nélkülHozzávalók:

1 kg fürtös (kovászolni való) uborka

6 gerezd fokhagyma

1 csokor friss kapor

4 közepes újburgonya

víz, só

Befőttes üvegek (3 db literes)

Elkészítés:

Az uborkát alaposan megmossuk, a kaprot leöblítjük, a fokhagyma gerezdeket megpucoljuk és hosszában félbe vágjuk. A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk és vízben félretesszük.

Másfél liternyi tisztított vizet felforralunk, majd hozzáadunk 1 evőkanálnyi sót.

Az uborkákat hosszában beirdaljuk úgy, hogy a végeinél nem vágjuk szét.

Alsó és felső réteg: kenyér helyett burgonya karikák.

Alsó és felső réteg: kenyér helyett burgonya karikák.

A befőttes üvekeget kiöblítjük és az aljára helyezünk egy réteget a burgonya karikákból. Szorosan egymás mellé állítva belehelyezzük az uborkákat, a résekbe becsúsztatunk néhány szál kaprot és néhány darabot a fokhagymából.

Startra készen az erjesztési folyamat.

Startra készen az erjesztési folyamat.

Az uborkák tetejére rétegezünk egy újabb sor krumplit, majd felöntjük az üvegeket a felforralt, sózott vízzel úgy, hogy a fölül lévő brugonya karikákat is ellepje.

Tányérral vagy tálkával lefedjük az üvegeket és kitesszük őket egy napos oldalon lévő ablakbárkányra.

Érlelődés a napsütötte ablakpárkányon.

Érlelődés a napsütötte ablakpárkányon.

3-4 napon át kint hagyjuk, ezalatt végbemegy az erjedési folyamat és az uborkáink kellemesen kovászos ízűvé fermentálódnak, ugyanakkor roppanósak maradnak.

Készítsünk és fogyasszunk belőle minél többet! Kellemes, hűsítő, egészséges savanyúság!

Szeretnél további tápláló, egészséges ételt megismerni?
Kattints ide még több receptért!

Ha pedig behatóbban érdekel a funkcionális táplálkozás, akkor itt bővebben olvashatsz róla.

Recent Posts