Alig egy h√©t √©s itt a h√ļsv√©t. Mi ker√ľlj√∂n az asztalra, mivel v√°rjuk a vend√©geket, ami¬†k√ľl√∂nleges, mutat√≥s, finom, ugyanakkor eg√©szs√©ges? Hoztam Nektek n√©h√°ny √∂tletet. ūüôā

EgyszerŇĪ receptek, amelyek az √ľnnepi asztalon is j√≥l mutatnak √©s r√∂vid idŇĎ alatt elk√©sz√≠thetŇĎk.

 

Tonhalkr√©m uborkaszeletekkel paprika “cs√≥nakban”, lucernacs√≠r√°val vagy mikroz√∂ldekkel, friss vegyes z√∂ld leveles sal√°t√°val, kokt√©lparadicsommal.

TONHALKR√ČM

DSCN8891 Hozzávalók:
150 g tonhalfilé konzerv (saját levében vagy olívaolajban)
1 ek must√°r
100 g h√°zi vaj vagy teavaj

 

 Elkészítés:
A tonhalr√≥l le√∂ntj√ľk a lev√©t vagy az olajat.
A halat egy nagyobb t√°ny√©rban vill√°val sz√©tnyomkodjuk, majd a must√°rt hozz√°adva j√≥l √°tkeverj√ľk.
Hozz√°adjuk a szobahŇĎm√©rs√©kletŇĪ vajat √©s egy√ľtt homog√©nre keverj√ľk az eg√©szet.


Tojáskrém pritamin paprikában retekcsírával, zöld leveles salátákkal.

TOJ√ĀSKR√ČM:

DSCN8895ūüćīHozz√°val√≥k:

5 db fŇĎtt toj√°s
1 ek must√°r
100 g h√°z vaj vagy teavaj
só ízlés szerint

ūüćī Elk√©sz√≠t√©s:

A fŇĎtt toj√°sokat kett√©v√°gjuk, a s√°rg√°kat egy m√©lyebb t√°ny√©rban vill√°val alaposan sz√©tnyomkodjuk, a feh√©rj√©ket f√©lretessz√ľk.

A s√°rg√°kat megs√≥zzuk √©s a must√°rral j√≥l elkeverj√ľk. Hozz√°adjuk a szobahŇĎm√©rs√©kletŇĪ vajat, amivel eg√©szen kr√©mesre, homog√©nre dolgozzuk.

A f√©lretett feh√©rj√©knek legal√°bb a fel√©t felapr√≠tjuk, p√©ld√°ul √ļgy, hogy toj√°sszeletelŇĎvel mindk√©t ir√°nyb√≥l elszeletelj√ľk. Ezt hozz√°keverj√ľk a s√°rg√°kbŇĎl k√©sz√≠tett kr√©mhez, j√≥l eldolgozzuk √©s k√©sz is.

Tálalhatjuk Рa képen is látható módon Рpaprikaszeletekbe töltve, csírákkal megszórva, de akár kanalazhatjuk is vegyes zöld leveles kevert saláta mellé.


Hummusz kaliforniai paprikában uborkaszeletekkel és koktélparadicsommal.

DSCN8894ūüćī Hozz√°val√≥k:
50 g csicseriborsó
1 ek szez√°mkr√©m (ld. k√ľl√∂n)
Fél citrom leve
1 ek olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
s√≥, pirospaprika, √≠zl√©s szerint tov√°bbi fŇĪszerek (r√≥mai k√∂m√©ny, ŇĎr√∂lt k√∂m√©ny, must√°r, ‚Ķ)

ūüćī Elk√©sz√≠t√©s:
A csicseribors√≥t egy √©jszak√°ra k√©tszeres mennyis√©gŇĪ v√≠zben be√°ztatjuk.¬†M√°snap reggel le√∂ntj√ľk r√≥la az √°ztat√≥ vizet, √°t√∂bl√≠tj√ľk a csicseribors√≥t √©s annyi v√≠zben, hogy bŇĎven ellepje, feltessz√ľk fŇĎni egy-m√°sf√©l √≥r√°ra.

Szez√°mkr√©met √ļgy k√©sz√≠t√ľnk, hogy kb 3 evŇĎkan√°lnyi szez√°mmagot finomra dar√°lunk, enyh√©n megpir√≠tjuk, majd turmixg√©pben 1-2 ek ol√≠vaolajjal √©s sz√ľks√©g szerint esetleg pici v√≠z hozz√°ad√°s√°val kr√©mm√© turmixoljuk. (Ez t√∂bb lesz, mint a hummuszba sz√ľks√©ges mennyis√©g, a marad√©kot csavaros √ľvegben hŇĪtŇĎbe tessz√ľk √©s m√°s alkalommal felhaszn√°ljuk.)

A megfŇĎtt csicseribors√≥t turmixg√©pbe halmozzuk (d√≠sz√≠t√©snek n√©h√°nyat f√©lretehet√ľnk), hozz√°adjuk a szez√°mkr√©met, citroml√©t, ol√≠vaolajat, √°tt√∂rt fokhagym√°t, s√≥t, fŇĪszereket √©s egy kev√©s fŇĎzŇĎl√©t, majd j√≥ alaposan √∂sszeturmixoljuk. Ha sz√ľks√©ges, adhatunk hozz√° m√©g ol√≠vaolajat, citroml√©t vagy fŇĎzŇĎl√©t, hogy a k√≠v√°nt √°llagot el√©rj√ľk.


DSCN8910

K√∂r√∂z√∂tt uborkaszeletekkel paprika “cs√≥nakban”, fŇĎtt toj√°s cikkekkel, friss z√∂ld leveles sal√°t√°kkal, kokt√©lparadicsommal, medvehagym√°val.

T√≥alm√°si vagy h√°zi f√ľst√∂lt kolb√°sz karik√°k sajtkock√°kkal felfŇĪzve. FŇĎtt toj√°s, h√°zi tart√°rral k√©sz√≠tett francia sal√°t√°val. Kieg√©sz√≠tendŇĎ friss vegyes z√∂ld sal√°t√°kkal, tavaszi id√©nyz√∂lds√©gekkel.

T√≥alm√°si vagy h√°zi f√ľst√∂lt kolb√°sz karik√°k sajtkock√°kkal felfŇĪzve.
FŇĎtt toj√°s, h√°zi tart√°rral k√©sz√≠tett francia sal√°t√°val.
Kieg√©sz√≠tendŇĎ friss vegyes z√∂ld sal√°t√°kkal, tavaszi id√©nyz√∂lds√©gekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Boldog h√ļsv√©ti k√©sz√ľlŇĎd√©st, az √ľnnepnapokra pedig sok √∂r√∂m√∂t, harm√≥ni√°t k√≠v√°nok szeretettel!¬†?

Recommended Posts