Alig egy hét és itt a húsvét. Mi kerüljön az asztalra, mivel várjuk a vendégeket, ami különleges, mutatós, finom, ugyanakkor egészséges? Hoztam Nektek néhány ötletet. 🙂
Egyszerű receptek, amelyek az ünnepi asztalon is jól mutatnak és rövid idő alatt elkészíthetők.
Tonhalkrém uborkaszeletekkel paprika „csónakban”, lucernacsírával vagy mikrozöldekkel, friss vegyes zöld leveles salátával, koktélparadicsommal.
TONHALKRÉM
Hozzávalók:
150 g tonhalfilé konzerv (saját levében vagy olívaolajban)
1 ek mustár
100 g házi vaj vagy teavaj
Elkészítés:
A tonhalról leöntjük a levét vagy az olajat.
A halat egy nagyobb tányérban villával szétnyomkodjuk, majd a mustárt hozzáadva jól átkeverjük.
Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és együtt homogénre keverjük az egészet.
Tojáskrém pritamin paprikában retekcsírával, zöld leveles salátákkal.
TOJÁSKRÉM:
5 db főtt tojás
1 ek mustár
100 g ház vaj vagy teavaj
só ízlés szerint
🍴 Elkészítés:
A főtt tojásokat kettévágjuk, a sárgákat egy mélyebb tányérban villával alaposan szétnyomkodjuk, a fehérjéket félretesszük.
A sárgákat megsózzuk és a mustárral jól elkeverjük. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, amivel egészen krémesre, homogénre dolgozzuk.
A félretett fehérjéknek legalább a felét felaprítjuk, például úgy, hogy tojásszeletelővel mindkét irányból elszeleteljük. Ezt hozzákeverjük a sárgákből készített krémhez, jól eldolgozzuk és kész is.
Tálalhatjuk – a képen is látható módon – paprikaszeletekbe töltve, csírákkal megszórva, de akár kanalazhatjuk is vegyes zöld leveles kevert saláta mellé.
Hummusz kaliforniai paprikában uborkaszeletekkel és koktélparadicsommal.
🍴 Hozzávalók:
50 g csicseriborsó
1 ek szezámkrém (ld. külön)
Fél citrom leve
1 ek olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
só, pirospaprika, ízlés szerint további fűszerek (római kömény, őrölt kömény, mustár, …)
🍴 Elkészítés:
A csicseriborsót egy éjszakára kétszeres mennyiségű vízben beáztatjuk. Másnap reggel leöntjük róla az áztató vizet, átöblítjük a csicseriborsót és annyi vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük főni egy-másfél órára.
Szezámkrémet úgy készítünk, hogy kb 3 evőkanálnyi szezámmagot finomra darálunk, enyhén megpirítjuk, majd turmixgépben 1-2 ek olívaolajjal és szükség szerint esetleg pici víz hozzáadásával krémmé turmixoljuk. (Ez több lesz, mint a hummuszba szükséges mennyiség, a maradékot csavaros üvegben hűtőbe tesszük és más alkalommal felhasználjuk.)
A megfőtt csicseriborsót turmixgépbe halmozzuk (díszítésnek néhányat félretehetünk), hozzáadjuk a szezámkrémet, citromlét, olívaolajat, áttört fokhagymát, sót, fűszereket és egy kevés főzőlét, majd jó alaposan összeturmixoljuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még olívaolajat, citromlét vagy főzőlét, hogy a kívánt állagot elérjük.
Boldog húsvéti készülődést, az ünnepnapokra pedig sok örömöt, harmóniát kívánok szeretettel! ?