Alig egy hét és itt a húsvét. Mi kerüljön az asztalra, mivel várjuk a vendégeket, ami különleges, mutatós, finom, ugyanakkor egészséges? Hoztam Nektek néhány ötletet. 🙂

Egyszerű receptek, amelyek az ünnepi asztalon is jól mutatnak és rövid idő alatt elkészíthetők.

 

Tonhalkrém uborkaszeletekkel paprika „csónakban”, lucernacsírával vagy mikrozöldekkel, friss vegyes zöld leveles salátával, koktélparadicsommal.

TONHALKRÉM

DSCN8891 Hozzávalók:
150 g tonhalfilé konzerv (saját levében vagy olívaolajban)
1 ek mustár
100 g házi vaj vagy teavaj

 

 Elkészítés:
A tonhalról leöntjük a levét vagy az olajat.
A halat egy nagyobb tányérban villával szétnyomkodjuk, majd a mustárt hozzáadva jól átkeverjük.
Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és együtt homogénre keverjük az egészet.


Tojáskrém pritamin paprikában retekcsírával, zöld leveles salátákkal.

TOJÁSKRÉM:

DSCN8895🍴Hozzávalók:

5 db főtt tojás
1 ek mustár
100 g ház vaj vagy teavaj
só ízlés szerint

🍴 Elkészítés:

A főtt tojásokat kettévágjuk, a sárgákat egy mélyebb tányérban villával alaposan szétnyomkodjuk, a fehérjéket félretesszük.

A sárgákat megsózzuk és a mustárral jól elkeverjük. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, amivel egészen krémesre, homogénre dolgozzuk.

A félretett fehérjéknek legalább a felét felaprítjuk, például úgy, hogy tojásszeletelővel mindkét irányból elszeleteljük. Ezt hozzákeverjük a sárgákből készített krémhez, jól eldolgozzuk és kész is.

Tálalhatjuk – a képen is látható módon – paprikaszeletekbe töltve, csírákkal megszórva, de akár kanalazhatjuk is vegyes zöld leveles kevert saláta mellé.


Hummusz kaliforniai paprikában uborkaszeletekkel és koktélparadicsommal.

DSCN8894🍴 Hozzávalók:
50 g csicseriborsó
1 ek szezámkrém (ld. külön)
Fél citrom leve
1 ek olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
só, pirospaprika, ízlés szerint további fűszerek (római kömény, őrölt kömény, mustár, …)

🍴 Elkészítés:
A csicseriborsót egy éjszakára kétszeres mennyiségű vízben beáztatjuk. Másnap reggel leöntjük róla az áztató vizet, átöblítjük a csicseriborsót és annyi vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük főni egy-másfél órára.

Szezámkrémet úgy készítünk, hogy kb 3 evőkanálnyi szezámmagot finomra darálunk, enyhén megpirítjuk, majd turmixgépben 1-2 ek olívaolajjal és szükség szerint esetleg pici víz hozzáadásával krémmé turmixoljuk. (Ez több lesz, mint a hummuszba szükséges mennyiség, a maradékot csavaros üvegben hűtőbe tesszük és más alkalommal felhasználjuk.)

A megfőtt csicseriborsót turmixgépbe halmozzuk (díszítésnek néhányat félretehetünk), hozzáadjuk a szezámkrémet, citromlét, olívaolajat, áttört fokhagymát, sót, fűszereket és egy kevés főzőlét, majd jó alaposan összeturmixoljuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még olívaolajat, citromlét vagy főzőlét, hogy a kívánt állagot elérjük.


DSCN8910

Körözött uborkaszeletekkel paprika „csónakban”, főtt tojás cikkekkel, friss zöld leveles salátákkal, koktélparadicsommal, medvehagymával.

Tóalmási vagy házi füstölt kolbász karikák sajtkockákkal felfűzve. Főtt tojás, házi tartárral készített francia salátával. Kiegészítendő friss vegyes zöld salátákkal, tavaszi idényzöldségekkel.

Tóalmási vagy házi füstölt kolbász karikák sajtkockákkal felfűzve.
Főtt tojás, házi tartárral készített francia salátával.
Kiegészítendő friss vegyes zöld salátákkal, tavaszi idényzöldségekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Boldog húsvéti készülődést, az ünnepnapokra pedig sok örömöt, harmóniát kívánok szeretettel! ?

Recommended Posts