A káposztafélék a leggazdagabb tápanyagforrásaink közé tartoznak, aminek igen nagy hasznát vehetjük különösen a téli időszakban. Jól tesszük hát, ha különféle változatos formában napi szinten fogyasztunk belőlük.

DSCN7108Ez a káposztasaláta önmagában is megállja a helyét, de köretként, salátaként is kitűnő megoldás.

Hozzávalók:
Egy kisebb fejeskáposzta fele (lehet mellé lilakáposzta, sőt zsenge kelképoszta vagy kínai kel is)
4-5 szál sárgarépa
Egy közepes fej lilahagyma
Só

A mártáshoz:
1 tojás sárgája
1 kis doboz tejföl
1 kis doboz natúr joghurt
Evőkanálnyi hidegen sajtolt olíva olaj
Kiskanálnyi mustár
Kiskanálnyi almaecet
Csipet só, evőkanálnyi eritrit

Elkészítés:

A káposztát legyaluljuk és lesózzuk egy nagyobb tálban. A sárgarépát megpucoljuk, szintén vékony csíkokra gyaluljuk, hozzáadjuk a káposztához és villával összeforgatjuk.

A mártáshoz veszünk egy mélytányért. A tojássárgáját kikeverük az olajjal, sóval és eritrittel, majd hozzákeverjük a mustárt és végül az almaecetet. Hozzáadjuk a joghurtot, tejfölt és krémesre keverjük. A megpucolt lilahagymát apróra szeleteljük és belekeverjük a mártásba.

A mártást ráöntjük a káposztás-sárgarépás keverékre és jó alaposan összekeverjük.
Kitűnő köret bármilyen sülthúshoz, sajtokhoz, tojáshoz.
Szórhatunk a salátára pirított magvakat is, ez még harmónikusabb ízvilágot ad. Jelen esetben kókuszzsíron sütött natúr csirkemellel fogyasztottuk: nagyon finomra sikeredett.

TIPP:
A mártást, mint házi tartárt mártogatósként is remekül használhatjuk nyers zöldségekhez, akár magában, akár zöldfűszerekkel, hagymafélékkel gazdagítva. Remek választás köztes étkezésekhez vagy vendégváróként ropogtatni valónak.

Recent Posts