Hogyan készíts fasírtot úgy, hogy ne kelljen bele áztatott kenyeret, zsemlét tenni és morzsába beleforgatni?

Megmutatom, én hogyan készítem ezt a közkedvelt és sokoldalúan az étrendbe illeszthető hagyományos ételt, úgy, hogy azzal ne vigyünk be fölöslegesen gyors felszívódású szénhidrátot.

HOZZÁVALÓK:

0,5 kg darálthús

2 tojás

2 ek chia mag

1 ek lenmag

Kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

Só, bors, őrölt kömény, pirospaprika ízlés szerint

1,5 dl víz

Kókuszzsír

ELKÉSZÍTÉS:

  • A Chia magot és a lenmagot enyhén megőröljük, majd egy pohárban vagy tálkában kétszeres mennyiségű vízben kb 5-10 perc alatt zselésítjük. Mialatt az őrölt magok felveszik a folyadékot, többször megkevergetjük, hogy ne álljon össze és ne legyen csomós.

  • A darált húst mélyebb tálba tesszük, hozzáadjuk a pohárban feltört tojásokat, a megpucolt és apróra szeletelt vagy zúzott hagymákat, a fűszereket és a zselés állagú chia- és lenmag keveréket.

  • Homogén masszává dolgozzuk és akár azonnal elkezdhetjük kisütni. Ha érlelni akarjuk az ízeket, néhány órára hűtőbe téve, letakarva állni hagyjuk.

  • Serpenyőben 5 evőkanálnyi kókuszzsírt hevítünk, közben vizes kézzel a masszából kis tenyérnyi adagokat „pogácsára” vagy golyókra formázunk. A forró zsiradékba rakva, lefedve mindkét oldalán aranybarnára sütjük.
    Ha a zsiradék „felszívódik”, akkor pótoljuk.
    TIPP! Ha kimondottan morzsába forgatva szeretjük kisütni a fasírtot, akkor a hagyományos zsemlemorzsát helyettesíthetjük őrölt lenmaggal vagy őrölt szezámmaggal, esetleg darált dióval.

Finom és egyszerű feltét főzelékekhez, de remek kiegészítője párolt zöldségeknek, házi tartárral készített salátáknak, vagy akár friss, nyers salátáknak, zöldségeknek, mikrozöldeknek is.

Egészségetekre!

Recent Posts